söndag 28 mars 2010

onsdag 17 mars 2010


There are so many dreams beyond our nights, and so much sunshine beyond our gray walls.
But we can't see it when we stay at home. There is so much sky above our roof.
Is the door so old that it won't open, or are we at home because we're afraid of catching a chill?

onsdag 10 mars 2010

Att människor styr över människor, det är slaveri.


"Vemhelst som lägger hand på mig för att styra mig är en inkräktare och en tyrann. Jag förklarar honom vara min fiende."

Efter dessa rader levererar han följande tirad;

"Att bli regerad, det är att bli bevakad, inspekterad, utspionerad, dirigerad, reglementerad, placerad i en fålla, indoktrinerad, uppläxad, kontrollerad, värdesatt, censurerad, kommenderad, och det av personer som varken har befogenhet, kunskap eller förmåga (...). Att regeras är att vid varje åtgärd, varje transaktion, varje rörelse bli noterad, inregistrerad, bedömd, prissatt, stämplad, granskad, numrerad, taxerad, avgiftsbelagd eller befriad från avgift, beviljad tillstånd, försedd med radanmärkningar, tillrättavisad, reformerad, tuktad, korrigerad. Det är att med hänvisning till det allmänna bästa och statens intresse bli beskattad, exercerad, ransonerad, exploaterad, monopoliserad, utsatt för utpressning och påtryckningar, förd bakom ljuset, bestulen och sedan vid minsta motstånd, vid första ord av klagan, tillrättavisad, bötfälld, förtalad, trakasserad, förföljd, utskälld, pinad, avväpnad, garotterad, fängslad, såld, förrådd och till på köpet narrad, begabbad, skymfad, vanärad. Sådan är regeringen, sådan dess rättvisa, sådan dess moral! (...). O mänskliga natur! Är det möjligt att du i sextio århundraden funnit dig i denna förnedring?"


Pierre-Joseph Proudhon

/Robin

söndag 7 mars 2010

Best Motion Picture of the Year

Best Motion Picture of the Year
Avatar (2009)
The Blind Side (2009)
District 9 (2009)
An Education (2009)
The Hurt Locker (2008)
Inglourious Basterds (2009)
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)
A Serious Man (2009)
Up (2009)
Up in the Air (2009/I)

Ja, såhär ser alltså nomineringarna för den bästa filmen ut. Jag har sett alla utom Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. Så vitt jag förstått så är detta en bra sak. Den verkar skithemsk. Avatar är väl den mest diskuterade filmen inför galan och jag tyckte också att den var ganska okej. I alla fall från en början. Ärligt talat, den är inte alls värd all den uppmärksamhet den fått. Det var någon som jämförde den med Pocahontas , den tecknade Disneyfilmen från 1995, och detta var väldigt klockrent. Det är samma film fast i 2000-talstappning. The Blind Side således. Den liknar de otaliga och vackra filmer som alltid är likadana. Clint Eastwood har gjort någon, Radio från 2003 är ett annat exempel. Gemensam nämnare är sporten som tema. De verkar gilla det i väst. Personligen anser jag dock att den enda sporten som är värd att kalla sport i USA redan är porträtterad på bästa möjliga sätt genom The Mighty Ducks 1992. (Kan man heta Emilio Estevez?)

Näst på tur är District 9 , en film om ett alien-reservat, eller slum eller vad man nu vill kalla det. Jag tycker att den var helt värdelös och jag kan verkligen inte förstå varför filmen har betyget 8,3 på IMDB. Peter Jackson har producerat och detta kanske är en bidragande orsak. Jag tycker man kan se om Men in Black från 1997 istället. Den var i alla fall uppriktig i sin "dålighet". Peter Jackson gjorde dock en annan film 2009 som borde varit med och tävlat om priset; The Lovely Bones där han faktiskt skrivit, producerat och regisserat. En väldigt lång resa från Braindead det ni! An Education var väldigt bra! Den utspelar sig i London på 1960-talet och redan när man hör det så borde man vilja se den. Jag gillar särskilt Alfred Molina som spelar förbannad och förvirrad far. Den är en av mina förhandsval. The Hurt Locker är något så ovanligt som en krigsfilm regisserad av en kvinna, Kathryn Bigelow. Jag gillar krigsfilmer, men då främst när det gäller andra världskriget. Vem kan motstå filmer med namn som Döden på larvfötter och Kellys Hjältar? Det måste vara jävligt svårt att göra en film om ett krig som knappt är ett krig i egentlig mening, ett krig som fortfarande håller på och som dessutom är väldigt kontroversiellt. Det får man ge cred för. Jag gillade första hälften men sen tröttnade jag. Varken karaktärer eller handling höll mitt intresse vid liv. Inglourious Basterds är en ren och skär pose-film, Kill Bill: Vol 1 fast ännu mer uttalat. Blod och tortering av nazister är uppfriskande. Man blir själaglad! A Serious Man såg jag utan att första att det var en Cohen-film. Det förklarade en hel del. Tragikomik när den är som bäst! Up , denna animerade fullträff! Ja, vad ska man säga. Att en animerad film är med och slåss om denna titel är i sig ett bevis för att den måste vara något väldigt extra. Den var väldigt fin. Särskilt Kevin. Sist men inte minst så har vi Up In The Air. Tänk er samma känsla som Lost in Translation fast utan Bill Murray och Scarlett Johansson, fast med George Clooney istället. Det hade ju kunnat funka lika bra, men det räcker inte hela vägen för mig. Helt klart den andra av mina favoriter till priset, men har man inte sett Murrays och Johanssons vackra insatser från 2003 så borde man välja att se den först istället.

Sist men inte minst kommer här en betygsjämförelse mellan "Familjen Barnholdt-Larssons filmbok" (de som är införda) och IMDB:

Avatar (2009) Filmboken säger: 6,9 (IMDB 8,5)
The Blind Side (2009)
District 9 (2009)
An Education (2009) Filmboken säger: 8,1 (IMDB 7,6)
The Hurt Locker (2008)
Inglourious Basterds (2009)
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)
A Serious Man (2009) Filmboken säger: 6,9 (IMDB 7,4)
Up (2009)
Up in the Air (2009/I) Filmboken säger: 7,6 (IMDB 7,9)

00.00 drar spektaklet igång på Kanal 9.

/Robin